Hulp nodig bij een SEO-vraagstuk?
Marijn, SEO Marketeer bij Adwise, helpt je graag!
De maand augustus zat op het gebied van SEO weer vol met updates. In deze roundup nemen de specialisten van Adwise je mee door de meest interessante updates van de afgelopen maand.
Deze maand was het weer zover: Google is begonnen met de uitrol van een nieuwe core update. Google voert deze updates door om de zoekresultaten te verbeteren en gebruikers nóg beter van dienst te kunnen zijn.
Contentrelevantie is prio 1
Contentrelevantie, contentrelevantie, contentrelevantie. Dat is waar het om draait bij Google. Websites moeten naadloos aansluiten op de zoekvraag. Een drop in rankings betekent dus niet dat er een instant probleem op een website is, het kan betekenen dat de website of pagina niet relevant genoeg is. Het is belangrijk om proactief scherp te zijn op verbeteringen en niet enkel te reageren op drops. Google geeft zelf aan om actief te focussen op het relevanter maken van websites en niet direct te kijken naar bijvoorbeeld technische aanpassingen.
Hoe kom je terug na een drop door deze core update?
Google geeft een paar korte aanwijzingen om pagina’s die gedropt zijn in de rankings te verbeteren:
Het kan een aantal maanden duren om terug te komen na een drop veroorzaakt door de core update. Blijf proactief verbeteringen doorvoeren om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de zoekvraag van gebruikers en zorg dat jouw website relevant is.
Bron
Google is officieel begonnen met het toevoegen van links naar webpagina's binnen de AI-aangedreven antwoorden van de Search Generative Experience. Deze functie wordt eerst gelanceerd in de Verenigde Staten en zal in de komende weken worden uitgerold naar Japan en India.
Gebruikers zullen nu een pijl icoon naast informatie in een AI-aangedreven samenvatting zien, en wanneer ze erop klikken, toont Google relevante webpagina's die hebben bijgedragen aan dat deel van het antwoord. Google zal blijven experimenteren met verschillende presentatievormen van de resultaten, met als prioriteit het genereren van verkeer naar relevante websites. Bovendien wordt de Search Generative Experience uitgebreid naar meer landen en talen, waaronder Japan en India, waar gebruikers deze kunnen gebruiken in hun lokale taal of in het Engels en Hindi. Het platform zal ook spraakgestuurde zoekopdrachten ondersteunen en blijft advertenties tonen in de SGE-interfaces.
Uit de feedback blijkt dat gebruikers over het algemeen positieve ervaringen hebben met SGE, met name de leeftijdsgroep van 18- tot 24-jarigen, en dat advertenties als nuttig worden beschouwd wanneer ze boven of onder de AI-aangedreven samenvattingen worden weergegeven. Dit is een welkome ontwikkeling voor SEO Marketeers en publishers die op zoek waren naar meer transparantie en verwijzingen in de AI-antwoorden van Google. Google blijft streven naar benaderingen die het verkeer naar relevante websites stimuleren.
YouTube komt met een nieuwe analyserapportage die inzicht geeft in welke formaten - Shorts, Video's of Live uitzendingen - nieuwe en terugkerende kijkers trekken.
Je vindt dit nieuwe rapport onder het tabblad 'Content > All' in YouTube Analytics. In eerste instantie krijg je data te zien van de afgelopen 28 dagen, uitgesplitst naar Shorts, Video's en Live uitzendingen. Je kunt op 'See More' klikken om dieper in de kijkersdata van je kanaal te duiken. Meer data over je publiek kan je helpen te begrijpen of je de juiste soorten video's maakt om nieuwe kijkers aan te trekken en een trouw publiek op te bouwen. Het kan ook kansen onthullen om je YouTube-kanaal verder te laten groeien.
Bron
In de voortdurende zoektocht naar zoekmachineoptimalisatie (SEO) vragen websitebeheerders zich vaak af of de positionering van specifieke woorden in hun URL-structuur invloed heeft op hun rangschikking in zoekresultaten. Een recente uitwisseling op Mastodon tussen Michael Baggelin en John Mueller van Google werpt licht op deze kwestie.
Michael Baggelin benaderde John Mueller met de vraag: "Ik realiseerde me vandaag tijdens het onderzoek van bedrijfsservice en locatie in een combinatie bij categoriestructuur. Zet /services/ altijd voor /locatie/ (site/service/locatie/) en houd er rekening mee dat zoeken op locatie altijd anders kan zijn bij mobiel zoeken... automatisch zou ik zeggen. "Hoe zit dat?"
John Mueller, een bekende stem in de SEO-gemeenschap, reageerde op deze vraag met een geruststellend antwoord. Hij merkte op dat hij moeite had om een scenario te bedenken waarin de positionering van 'services' en 'locatie' in de URL-structuur een aanzienlijke invloed zou hebben op SEO. Hij voegde eraan toe dat Google URL's doorgaans beschouwt als identificatiemiddelen, met maar weinig uitzonderingen.
Mueller benadrukte echter dat de plaatsing van deze woorden mogelijk wel van belang kan zijn voor gebruikerservaring (UX) en marketingdoeleinden. Als gebruikers meer waarde hechten aan 'service' of 'locatie' en het hen helpt deze informatie sneller in de URL te identificeren (aangezien zoekmachines URL's meestal niet prominent weergeven, maar gebruikers deze wel in de browserbalk kunnen zien), kan dit positief bijdragen aan de algehele gebruikerservaring.
Met andere woorden, terwijl John Mueller bevestigt dat er weinig reden is om je zorgen te maken over de specifieke volgorde van woorden in je URL-structuur vanuit SEO-oogpunt, onderstreept hij dat het vanuit een gebruikersperspectief en voor marketingstrategieën zinvol kan zijn om deze overweging serieus te nemen.
In de wereld van SEO benadrukt Mueller dus dat de URL-structuur voornamelijk dient als identificatiemiddel voor zoekmachines, zonder aanzienlijke impact op de zoekresultaten. Deze inzichten van een Google-expert bieden websitebeheerders nuttige richtlijnen bij het optimaliseren van hun URL-structuur en helpen bij het begrijpen van de rol ervan in de bredere context van online zichtbaarheid.
Bron
Google blijft innovaties doorvoeren in zijn zoekalgoritme, en recentelijk is er een intrigerende nieuwe functie opgemerkt: de 'genoemd in' snippet carrousel. Deze nieuwe toevoeging belooft gebruikers een nog diepere inzage te geven in de online aanwezigheid van websites.
Onder het hoofd snippet van een zoekresultaat is nu een uitvouwbare sectie te vinden met de duidelijke aanduiding 'genoemd in.' Wat deze sectie bijzonder maakt, is dat deze een carrousel van snippets bevat die aantonen welke andere websites naar de getoonde website verwijzen.
De ontdekking van deze boeiende nieuwe functie werd gedaan door Brodie Clark en gedeeld op X. Clark merkte op: "Whoa, dit is interessante timing. Vlak na de aankondiging dat de rijke FAQ-resultaten worden verwijderd, test Google een vervolgkeuzelijst met 'vermeld in'. Als je op de 'vermeld in'-links klikt, word je direct naar de relevante inhoud geleid met behulp van scroll-to-text."
Deze timing is zeker opmerkelijk, gezien Google's recente aankondiging dat rijke FAQ-resultaten zullen verdwijnen. Het lijkt erop dat Google voortdurend op zoek is naar nieuwe manieren om gebruikers van waardevolle informatie te voorzien.
Met de 'genoemd in' snippet carrousel wil Google benadrukken welke websites naar een specifieke site verwijzen. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor gebruikers die meer context willen over de bronnen die naar de getoonde website leiden. Door eenvoudigweg op de 'vermeld in'-links te klikken, kunnen gebruikers direct toegang krijgen tot relevante inhoud en snel naar het juiste gedeelte van de pagina navigeren.
Hoewel het nog niet duidelijk is of deze nieuwe functie permanent zal worden geïmplementeerd in Google Search, laat deze ontwikkeling zien dat Google blijft streven naar verbeteringen in zoekresultaten en gebruikerservaring. SEO-professionals zullen ongetwijfeld deze nieuwe feature nauwlettend volgen en de mogelijke gevolgen ervan voor zoekmachineoptimalisatie analyseren.
Hier zijn statische afbeeldingen die hij hier heeft gepost:
Gesloten:
Geopend:
Google hecht steeds meer waarde aan unieke content. Zoekresultaten die te veel op elkaar lijken, worden soms verwijderd uit de SERP. Google geeft wel de mogelijkheid om de SERP inclusief de weggelaten zoekresultaten te tonen.
‘Enkele resultaten die erg lijken op de 20 getoonde resultaten zijn weggelaten’
In onderstaand voorbeeld is gezocht op ‘Surinaamse tomatenchutney’. Binnen de 20 eerste zoekresultaten zijn meerdere resultaten die erg op elkaar lijken en die vervolgens zijn weggelaten. Google wil op deze manier enkel de relevante resultaten in de SERP tonen en dubbelingen weglaten.
Marijn, SEO Marketeer bij Adwise, helpt je graag!
Beste Fullservice Digital Agency '24