Wat je leert in dit artikel:
Dat voice search in de lift zit mag geen geheim meer zijn. Alle grote techgiganten hebben inmiddels hun eigen spraakassistent. Of het nu Siri, Google Assistent, Microsoft Cortana of Amazon Alexa gaat, allemaal begrijpen ze het belang van voice search.
Deze voice-search trend zet zich logischerwijs met name door op mobiele apparaten.Maar ook het gebruik van zogenaamde voice-first apparaten, zoals de Google Home en de Amazon Echo, neemt exponentieel toe. De afbeelding hieronder illustreert dit.
Groei in aantal voice-first apparaten
Deze groei loopt min of meer parallel met de groei in het aantal gesproken zoekopdrachten. Op basis van een drietal typische gesproken zoekopdrachten blijkt dat dit soort zoekopdrachten exponentieel gegroeid zijn sinds het begin van voice search.
Groei van 3 typische gesproken zoekopdrachten sinds 2008
Waar er met een toetsenbord van je computer of mobile apparaat in veel gevallen wordt gezocht met steekwoorden, is dat bij spraak natuurlijk anders. Met een toetsenbord zoek je bijvoorbeeld op een term als "Italiaanse restaurantsplaats X",terwijl je een gesproken zoekopdracht met een soortgelijke zoekintentie waarschijnlijk eerder zou formuleren als "Welke Italiaanse restaurants zijn er bij mij in de buurt?"of "Dichtstbijzijnde Italiaanse restaurants".
Dat blijkt ook wel als we kijken naar de afbeelding hieronder. Daar is te zien dat het aantal zoekopdrachten met een vraag erin jaar-over-jaar groeit. Het mooie van deze vragen is dat de intentie van de gebruiker vaak heel erg duidelijk is. Zoekt iemand bijvoorbeeld op "Wat is het verschil tussen een iPhone 6 en een 6s?" dan bevindt diegene zich waarchijnlijk nog in de orientatiefase. Terwijl iemand die de vraag "Waar kan ik een iPhone 6s kopen?"waarschijnlijk al koopbereid. Weer een andere intentie heeft iemand die zoekt op "Hoe maak ik de mooiste foto's met mijn iPhone". Deze persoon heeft waarschijnlijk al een iPhone en wil alleen maar genformeerd worden.
Het is dus van essentieel belang dat je content perfect aansluit en antwoord geeft op al deze verschillende zoekintenties.
Groei in zoekopdrachten met een vraag
Door de verschillende vragen te analyseren en af te zetten tegen de customer journey, kun je in veel gevallen op basis van het begin van de vraag bepalen in welke fase de gebruiker zich bevindt. Zet onderstaande tabel maar eens af tegen de vragen hierboven.
Soort zoekvraag afgezet tegen de customer journey
Ook als we kijken naar de lengte van zoekopdrachten dan zien we een verschil tussen tekst en gesproken zoekopdrachten. Zo wordt bij voice minder gezocht met 1, 2 of 3 woorden en juist meer met 4 woorden en alles daarboven. We kunnen uit deze gegevens concluderen dat gesproken zoekopdrachten meer op een natuurlijke manier worden uitgesproken als we dat vergelijken met op tekst gebaseerde zoekopdrachten. Dit sluit goed aan bij de groei in het aantal zoekopdrachten met een vraag erin.
Lengte van zoekopdrachten - Voice vs. Tekst
Je website moet dus antwoord geven op de verschillende zoekintenties van jouw doelgroep. En dat zou natuurlijk eigenlijk al zo moeten zijn, ook toen voice search nog helemaal niet bestond. Toch kun je er wel voor zorgen dat je je website "voice-proof" maakt. Laten we de zoekvraag "Wat is het verschil tussen een iPhone 6 en een 6s?"als voorbeeld nemen.
Waar je "vroeger" waarschijnlijk misschien wel zou optimaliseren voor de steekwoorden "verschil iphone 6 en 6s" omdat het zoekvolume daarop vele malen hoger is, zou je nu moeten kiezen om te focussen op de volledige vraag. ZoekmachinesGoogle is inmiddels namelijk al heel goed in staat om in te schatten dat beide zoekopdrachten dezelfde intentie hebben. Maar door je website te focussen op de volledige vraag, vergroot je wel de kans dat je rankt op de volledige zoekvraag. Bovendien is je tekst beter leesbaar door volzinnen te gebruiken ten opzichte van steekwoorden.
Een mooi voorbeeld van een pagina die perfect inspeelt op een volledige zoekvraag is die van One For All. One For All is marktleider in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland in de markt van universele afstandsbedieningen en televisie antennes.
One For All en Adwise kennen de zoekvragen van de doelgroep van One For All. En van de zoekvragen die erg speelt in het Verenigd Koninkrijk is "What is the best digital aerial?". Nu zou je op basis van de zoekvolumes misschien kunnen denken: we richten deze pagina volledig in voor "digtial aerial" omdat het zoekvolume (+- 5400) hierop het hoogst is. Maar door de pagina in te richten op basis van gebruikersintentie heeft Adwise er samen met One For All voor gekozen de zoekvraag als leidraad te nemen. Met als gevolg dat One For All nu op positie 1 rankt op zowel "what is the best digital aerial" als "digital aerial". Waarbij het grote namen als Argos.co.uk en Currys.co.uk achter zich laat. Puur omdat One For All met hun content het beste antwoord geeft op de zoekvraag.
VolgensMeeker's Internet Trend Repot 2016is de kans dat een gesproken zoekopdracht lokaal gericht is drie keer groter dan een tekst zoekopdracht. Sterker nog: ca. 22% van alle gesproken zoekopdrachten zijn lokaal georienteerd. Als we in Google Trends kijken naar typisch gesproken zoekopdrachten zoals "restaurants near me" en "stores near me" dan zien we die aantallen enorm groeien. Dat betekent dus dat naarmate voice search groter wordt, het aantal "near me" zoekopdrachten waarschijnlijk zal blijven toenemen. Zie ook de afbeelding hieronder.
Near me zoekopdrachten
22% van alle gesproken zoekopdrachten zijn dus lokaal georienteerd. Als lokaal bedrijf is het daarom des te belangrijker om bij je local SEO strategie rekening te houden met de impact van voice search.
Gelukkig gelden veel van de local optimalisaties, die je waarschijnlijk al kent, ook voor voice search:
Kun je je website ook optimaliseren voor "near me" zoekopdrachten?
Je weet nu dat het aantal "near me" zoekopdrachten wereldwijd aan het groeien is. De kans dat deze trend zich, met de komst van steeds meer apparaten die voice search ondersteunen,ook in Nederland gaat inzetten is groot. Maar kun je je website ook optimaliseren voor dit soort zoekopdrachten? En zo ja, hoe doe je dit dan.
Op internet lopen de meningen sterk uiteen. En er zijn maar weinig onderzoeken gedaan naar wat het toevoegen van "near me" content doet met bijvoorbeeld het aantal vertoningen en klikken op dit soort zoektermen.
Maar er zijn wel bedrijven te vinden die hiermee getest hebben en dit ook gedeeld hebben. Dit onderzoek, uitgevoerd door een bedrijf met auto dealers door heel de Verenigde Staten, wijst uit dat na toevoegen van de woorden "near me" aan title, H1, description, het aantal vertoningen op mobiel steeg met meer dan 50% naar 8800. En misschien nog wel belangrijker: het aantal klikken steeg van 11 naar 49.
Hoewel dit natuurlijk maar een enkele test betreft, kan het zeker de moeite waard zijn om hier zelf eens mee te testen als je een winkel met meerdere vestigingen hebt.
Ook in e-commerce nemen de verschillende voice-search toepassing toe. In de Verenigde Staten kun je al een tijdje shoppen met de Amazon Echo en in Nederland draait momenteel een test met de Albert Heijn en de Hiku. Met dit appraatje kun je producten toevoegen aan een digitaal boodschappenlijstje en, als je zover bent, dit lijstje toevoegen aan je winkelmand en een bestelling plaatsen. Het toevoegen van producten gaat of d.m.v. voice search of d.m.v. het scannen van een barcode.
Als je nu een van de voice-assistenten een vraag zou stellen waar eenduidig antwoord op te geven is, dan plukken ze het antwoord vaak een antwoord rechtstreeks uit de featured snippet van de zoekresultaten. En dat brengt gelijk problemen met zich mee, helemaal als je dat afzet tegen het "fake news" waar de laatste tijd zoveel om te doen is. Want je krijgt wel een eenduidig antwoord op je vraag maartegelijkertijd is het natuurlijk echt niet altijd zo dat de featured snippet de absolute waarheid bevat. Zo gaf Google Home op de vraag Are republicans fascists?antwoord met: According to Debate.org yes republicans equals nazis. Luister zelf.
Hoewel er duidelijk bijgezegd wordt according to Debate.org is het goed voor te stellen dat mensen dit nog meer als de waarheid zien dan wanneer iemand nog 9 andere resultaten te zien krijgt en zelf een keuze kan maken.
Het blijkt voor Google dus nog heel erg moeilijk om fake news te onderscheiden in de zoekresultaten. Een oplossing voor dit probleem ziet Google in de onlangs toegevoegde fact check tag aan sommige van haar zoekresultaten.Deze tag laat zien in hoeverre de informatie van het desbetreffende resultaat correct is. Ook staat er bij volgens welke bron de informatie dan wel true dan wel false is.
De "fact check" tag in Google
Techgiganten als Google en Facebook staan aan het begin van de strijd tegen fake nieuws. En hoewel Google in sommige gevallen al een indicatie kan geven van de betrouwbaarheid van een bron, wordt er in veel featured snippets helemaal niets gezegd over de betrouwbaarheid. Tot die tijd zullen spraakassistenten antwoord blijven geven met zoekresultaten die niet pers de waarheid hoeven te zijn.
Hoe denk jij dat voice search SEO en search in het algemeen gaat veranderen? Laat het weten in de comments!
Meer over voice search? Luister dan hier onze podcast omtrent dit onderwerp.
Beste Fullservice Digital Agency '24