Bij de zomer hoort natuurlijk een zonnebril, tegen de zon natuurlijk maar misschien ook wel als (functionele) accessoire. Je hebt vast weleens een goedkope zonnebril voor een paar euro gekocht. Of zelfs meerdere, n voor in de auto, n voor thuis en n voor in je tas. Totdat je besluit een echte zonnebril aan te schaffen en het verschil merkt Het zijn allebei zonnebrillen en beide helpen ze tegen de zon: maar toch kijkt het anders. Ditzelfde geldt ook voor VR-brillen.
In dit blogitem vertellen we je hoe je op verschillende manieren virtual reality kunt beleven en wat het verschil in VR-hardware is. Voor ieder doel (en budget) is namelijk de juiste VR-hardware te vinden. Laten we beginnen met redelijk simpele technieken om te eindigen met intensievere high end technieken.
360-experiences kun je gemakkelijk via desktop, smartphone of tablet ervaren. Via desktop sleep je met de muis door de experience en bepaal je zelf waarnaar je kijkt en wat er gebeurt.Via smartphone of tablet is de experience interactiever. Hierbij kan namelijk onder andere de gyroscoop (dit is het evenwichtsorgaan van je telefoon) ingezet worden om de beleving aan te sturen. De gyroscoop registreert de beweging, waardoor het beeld verandert: een stuk interactiever dus! Tot dusver is de ervaring nog in 2D.
Hierbij is de basis ook een smartphone, maar dit keer komt het beeld vanaf je smartphone tot leven via de VR-bril. Een VR-bril maakt de beleving anders: je ervaart diepte en kunt afstand zien in de experience. Hierdoor beleef je het beeld in 3D en lijkt alles ineens veel echter. De goedkoopste VR-brillen zijn de Google Cardboards, die al voor een paar euro te krijgen zijn (zoals te zien in de video hieronder). Deze VR-bril is een eenvoudige kwartonnen bril waarbij je de smartphone voor de lenzen van de cardboard plaatst. Groot voordeel is de lage prijs en hiermee is het een leuke methode om laagdrempelig in aanraking te komen met de VR-wereld.
Een stap geavanceerder is een Samsung Gear VR die de capaciteiten van een smartphone kwalitatiever vertaalt dan een cardboard. De VR-ervaring is optimaler dan bij een cardboard, onder andere door de kwaliteit van de lenzen en het materiaalgebruik. Deze VR-bril kost rond de 100,- en is alleen te gebruiken met bepaalde Samsung smartphones. Sinds enige tijd is hier ook een controller bijgekomen, waarmee je bijvoorbeeld kunt navigeren en schieten in experiences (zie onderstaande video). De Samsung Gear VR is ontwikkeld in samenwerking met Oculus: d pionier in VR. Met deze bril start je al je experiences vanuit de Oculus Store je ziet een shot hiervan in de eerste seconden van de video -
Heb je niet een passende Samsung smarthpone? Dan kun je met de Zeiss VR One ook je VR experience beleven! Deze bril is geschikt voor smartphones tussen de 4,7 en 5,5 inch en kost rond de 130. Zoals je ziet zijn er voldoende VR-brillen om met smartphones virtual reality te beleven!
Augmented Reality wordt vaak met een smartphone gebruikt, deze genereert de animaties die je te zien krijgt. Via reflecterend materiaal in de AR-bril wordt de animatie of hologram in je gezichtsveld geprojecteerd. Ondertussen zie je wel gewoon de echte wereld om je heen, maar mt animaties. Momenteel zitten we met spanning te wachten totdat onze eigen AR-bril binnenkomt, die we bij Adwise gaan testen. Hopelijk kunnen we uit eigen ervaring hier binnenkort meer over vertellen!
Dit gaat richting high end en biedt de beste VR-ervaring (volgens velen). De techniek hiervan is intensiever dan de eerder genoemde VR-brillen, door nog betere lenzen en sensoren die in de brillen zitten. Het beeld komt niet meer van een smartphone, maar vanaf een display in de bril. De experiences zijn meestal helemaal computer gesimuleerd, waardoor je echt in een andere wereld zit. De bril is dan ook aangesloten op een krachtige computer of laptop om de beelden snel genoeg te kunnen genereren.
Een groot verschil met de vorige brillen, is de kwaliteit van de beleving n de positional tracking van HMDs (head mounted displays). De bril ziet namelijk de hoofdbewegingen en controller bewegingen. Een schoolvoorbeeld van dit soort brillen zijn de Oculus Rift (nu in handen van Facebook) en de HTC Vive. Beide brillen hebben controllers waardoor je interactie kunt hebben met de omgeving: je handen zijn aanwezig in VR. De beleving met dit soort brillen is levensecht, je voelt je echt aanwezig in de gecreerde ruimte. Hiermee heb je het hoogste doel van VR bereikt, namelijk presence: het voelt alsof je echt in die nieuwe wereld zit en er op kunt reageren zoals in het echt. Dus, mocht je last hebben van hoogtevrees, ga dan zeker niet in VR aan de rand van een klif staan ;)
Beste Fullservice Digital Agency '24